08.11.2019

Nova mjerila Europske komisije za hranu, ugostiteljske usluge i automate!

Europska komisija je objavila nova mjerila ZeJN za hranu, ugostiteljske usluge i automate. Korištenje ovih mjerila može značajno smanjiti utjecaj na okoliš iz ovog područja nabave. Neki od glavnih ciljeva mjerila su sljedeći:

  • povećanje udjela organskih proizvoda;
  • izbjegavanje konzumiranja ribe i morskih proizvoda iz osiromašenih zaliha;
  • promicanje povećane ponude u jelovnicima na bazi biljaka;
  • izbjegavanje otpada iz hrane i poboljšanje cjelokupnog upravljanja otpadom;
  • izbjegavanje uporabe predmeta za jednokratnu upotrebu;
  • smanjenje potrošnje energije u kuhinjama i automatima;
  • smanjenje potrošnje vode u kuhinjama.

Mjerila su trenutno dostupna na engleskom jeziku; uskoro će uslijediti prijevod na hrvatski i druge službene jezike EU:

https://ec.europa.eu/environment/gpp/pdf/190927_EU_GPP_criteria_for_food_and_catering_services_SWD_(2019)_366_final.pdf